Menu Sluiten

Recht voor de ondernemer – Verwerkersovereenkomst

Als ondernemer heb je rechten, alleen moet je er vaak wel wat zaken voor regelen. Vandaag heb ik het In recht voor de ondernemer over de verwerkersovereenkomst. Je kunt in dit blog lezen wat een verwerkersovereenkomst is en wanneer je deze nodig hebt.

Recht voor de ondernemer – verwerkersovereenkomst

In een verwerkersovereenkomst worden door een verwerker en een verwerkingsverantwoordelijke afspraken vastgelegd over de te verwerken persoonsgegevens. De verantwoordelijkheid voor een verwerkersovereenkomst ligt bij beide partijen, dus zowel de koper en verkoper of de opdrachtgever en de opdrachtnemer.

Persoonsgegevens

Persoonsgegevens zijn alle gegevens waarmee een persoon geïdentificeerd kan worden, ook als je hier wat moeite voor moet doen. Zoals, dat je aan een IP-adres niet gelijk kunt zien wie iemand is, maar als je wilt kan je dit wel achterhalen. Ook het combineren van gegevens maakt het makkelijker om de identiteit van iemand te achterhalen. Daarom zijn gegevens die indirect naar iemands identiteit leiden ook persoonsgegevens.

Verwerk jij persoonsgegevens voor een klant/ opdrachtgever of verstrek jij deze gegevens aan een klant/ opdrachtnemer om deze voor jouw te verwerken? In beide gevallen is sprake van het verwerken van persoonsgegevens en is daarom een verwerkersovereenkomst verplicht.

Verwerker of verwerkingsverantwoordelijke?

Een verwerkingsverantwoordelijke is het bedrijf, de ondernemer of de persoon die beslist welke persoonsgegevens verwerkt worden, met welk doel en met welke middelen. De verwerkingsverantwoordelijke blijft verantwoordelijk voor de gegevensverwerking.

Een verwerker is het bedrijf, de ondernemer of de persoon die het verwerken van de persoonsgegevens voor een verwerkingsverantwoordelijke uitvoert. Een verwerker mag de persoonsgegevens niet gebruiken voor eigen doeleinden, dus alleen voor het uitvoeren van de taken die samen met de opdrachtgever zijn vastgelegd.

Zowel een verwerkingsverantwoordelijke als de verwerker hebben de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat er een verwerkersovereenkomst is opgesteld. In de verwerkersovereenkomst worden afspraken vastgelegd over de te verwerken persoonsgegevens.

Wanneer bespreek je een verwerkersovereenkomst?

Een verwerkersovereenkomst behoort een onderdeel te zijn in de onderhandelingen die je doet voordat de overeenkomst wordt getekend. Je bespreekt met elkaar welke gegevens, wanneer, op welke manier en hoe deze worden opgeslagen. Deze afspraken leg je dan vast in de verwerkersovereenkomst.

Tot slot

Met een verwerkersovereenkomst waarborg je dat er op de juiste manier persoonsgegevens worden verwerkt. Het is daarom handig om met een format te werken zodat je bij iedere overeenkomst zeker weet dat alle benodigde en vereiste afspraken goed zijn vastgelegd. Daar kan ik je mee helpen. Ik doe dat door met jouw het gesprek aan te gaan zodat jij een format krijgt dat past bij jouw en je onderneming.

Meer weten of een offerte aanvragen?

In Ondernemen & Privacy kun je zowel een offerte als meer informatie aanvragen. Vermeld dan wel je vraag erbij, anders wordt het zo lastig om deze te beantwoorden. Hoor ik binnenkort van jouw?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *