Na het sturen van een offerte en een nabespreking wil je de gemaakte afspraken goed vastleggen in een overeenkomst. In Recht voor de ondernemer overeenkomst van opdracht vertellen we meer over de vorm en de inhoud van dit document.
Wanneer een Overeenkomst van opdracht
Voor ieder soort dienstverband zijn er andere overeenkomsten. Een overeenkomst van opdracht is vooral bedoeld voor het vastleggen van afspraken over diensten. Bij een dienst wordt een niet fysiek product geleverd. Dat kan dus heel veel zijn, bijvoorbeeld het schrijven van teksten, het bouwen van een website, ondersteunende secretariële diensten, het bijhouden van sociale media, enzovoort.
Het vastleggen van afspraken in een overeenkomst van opdracht tussen opdrachtgever en opdrachtnemer geeft beide partijen duidelijkheid. Het voorkomt achteraf een heleboel frustraties als van tevoren al goed is nagedacht en vastgelegd wat van elkaar wordt verwacht en is afgesproken.
Schijnzelfstandigheid
Daarnaast leg je in een overeenkomst van opdracht vast dat je niet in dienst treed bij de opdrachtgever en leg je de periode of einddatum vast. Daarmee voorkom je dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. De belastingdienst kijkt niet alleen naar de overeenkomst van opdracht maar ook naar de werkelijkheid. Dus de praktijk is belangrijk. Maar het blijft daarom wel belangrijk een aantal zaken duidelijk vast te leggen in de overeenkomst van opdracht.
Recht voor de ondernemer – overeenkomst van opdracht
Het is verstandig een aantal afspraken vast te leggen in een overeenkomst van opdracht. De belangrijkste vind je hieronder:
- Dat het document een overeenkomst van opdracht is;
- De gegevens van de opdrachtgever en de opdrachtnemer;
- Dat er geen sprake is van een dienstverband;
- Tussentijdse opzegging afspraken;
- Afspraken over geheimhoudingsplicht of een concurrentiebeding;
- De begin- en einddatum van het project;
- Een beschrijving van de werkzaamheden;
- Over de zelfstandigheid en professionaliteit van de opdrachtnemer;
- De vergoedingen, inclusief of exclusief BTW;
- Aansprakelijkheid en verzekeringen;
- Ondertekening door opdrachtgever en opdrachtnemer.
Moeten of doen een overeenkomst van opdracht
Een overeenkomst van opdracht is niet verplicht. Maar het kan je wel een heleboel ellende schelen als je er wel één afsluit. Zeker als jouw dienst bestaat uit werkzaamheden die lijken op werkzaamheden die ook vaak in dienst bij een werknemer worden gedaan. Daarnaast zorgt een overeenkomst van opdracht ervoor dat beide partijen weten wat mogelijk is mochten er (hopelijk nooit) conflicten ontstaan.
Tot Slot
Het hebben van een overeenkomst van opdracht kan je veel voordelen opleveren. Het is dan ook verstandig een format op te stellen en na te denken over wat hier allemaal in moet komen te staan. Maak daar tijd voor, een hatseflats in elkaar gedraaide overeenkomst heeft waarschijnlijk weinig juridische waarde. Daarnaast is de overeenkomst van opdracht er juist ook om jouw rechten te beschermen. Wil je het opstellen van de overeenkomst van opdracht liever uitbesteden? Dat kan ook. Wij gaan graag het gesprek met je aan om te kijken hoe wij de overeenkomst van opdracht bij jouw werkzaamheden en onderneming goed kunnen laten aansluiten. Op onze pagina ‘Ondernemen en Privacy’ kun je de aanvraag voor een overeenkomst van opdracht terugvinden. Natuurlijk kun je voor andere documenten of vragen ook bij ons terecht.
Wat zou jij zeker weten in een overeenkomst van opdracht willen hebben staan? Wat vind jij het allerbelangrijkst?
Meer lezen over ‘Recht voor de Ondernemer’: