Rechtonder staat voor recht voor de ondernemer. En als ondernemer komt er veel wet- en regelgeving op je af, zeker als je net begonnen bent. Het is soms zo veel en zo onduidelijk dat je niet meer weet waar te beginnen of snapt wat je nu echt nodig hebt. Daar zijn we bij Rechtonder dan wel weer heel handig in, je mag het ons altijd vragen. Onderaan dit blog vind je links naar informatie die ook relevant voor jouw en je onderneming kan zijn.
De offerte
Nu vraag jij je misschien af, is een offerte een juridisch document? Nou, het is wel ‘Recht voor de Ondernemer’ om te weten. De belastingdienst heeft toch wel graag dat je een paar dingen vermeld. En met de belastingdienst krijg je liever geen ruzie, ik in ieder geval niet. Dus mijn advies is, zet minimaal een offertenummer en je eigen gegevens op je offerte. Daarnaast is het handig om ook nog een aantal andere zaken op je offerte te vermelden:
- van de opdrachtgever/ koper: bedrijfsnaam, naam contactpersoon, adres;
- van je eigen onderneming: bedrijfsnaam, jouw naam, adres, telefoonnummer, KvK nummer, BTW nummer, website, emailadres;
- een bedrijfslogo maakt het net een beetje officiƫler;
- een offertenummer;
- een beschrijving van de diensten of producten die je gaat leveren;
- de prijs per onderdeel van je diensten of producten;
- hoelang de offerte geldig is;
- de datum dat je de offerte verstuurd;
- en vermeld dat jouw algemene voorwaarden onderdeel uitmaken van je offerte, stuur ze ook mee per email als bijlage bij de offerte in pdf. (Stuur je geen email, zorg dan dat je algemene voorwaarden meestuurt per post of als pdf te downloaden zijn op je website en vermeld heel duidelijk waar deze te vinden zijn).
Aanbod en aanvaarding
Uit de wet: Burgerlijk wetboek 6, artikel 217, eerste lid: Een overeenkomst komt tot stand door een aanbod en de aanvaarding daarvan.
Een offerte is feitelijk een aanbod dat jij doet aan een opdrachtgever/ koper. Gaat een opdrachtgever/ koper akkoord met je aanbod dan is dat de aanvaarding van jouw offerte. Daarmee heb jij volgens de wet dus een overeenkomst gesloten. Daarom is het slim om heel goed na te denken over wat je in een offerte zet en hoe je het erin zet. Want is de overeenkomst gesloten, dan moet jij leveren zoals het in de offerte is beschreven. Dus geef jij een schatting van je uren, vermeld dit dan. Kunnen er afwijkingen in je product of dienst zitten, geeft dit dan aan. Het is de reden dat algemene voorwaarden vaak onderdeel uitmaken van een offerte. In de algemene voorwaarden regel je steeds terugkerende afspraken die voor meerdere opdrachtgevers/kopers gelden. De opdrachtgever/ koper krijgt dan een duidelijk beeld wat hij/zij als resultaat kan verwachten. Het kan je aan het einde van de overeenkomst een heleboel ellende schelen. Offertes moet je trouwens 7 jaar bewaren van de belastingdienst. De Kamer van Koophandel (verder: KvK) heeft een duidelijk voorbeeld van een offerte.
Alhoewel we proberen om zo zorgvuldig mogelijk de tekst te schrijven, kunnen we geen garanties geven. Ook omdat regels nog wel eens veranderen. Het blijft daarom verstandig om zaken altijd even te checken bij de belastingdienst. We wensen je heel veel succes met het opstellen van je offerte. Laat je ons nog even weten of het gelukt is?
Andere informatie en blogs die relevant voor jouw en je onderneming kunnen zijn:
Recht voor de Ondernemer: