Ondernemers maken of hebben nog regelmatig missers met algemene voorwaarden. Deze voorwaarden zijn echter de juridische basis van je onderneming, ze beschermen je tegen risico’s en zorgen voor duidelijke afspraken met klanten. Toch gaan veel ondernemers hiermee de mist in. Soms ontbreken ze volledig, soms zijn ze verouderd of simpelweg niet afgestemd op de praktijk. Dit kan grote gevolgen hebben. In deze blog bespreken we drie veelgemaakte fouten en hoe je ze voorkomt.
1. Geen duidelijke afspraken over betalingen en aansprakelijkheid
Een van de grootste missers is het ontbreken van duidelijke betaalvoorwaarden. Stel je voor: je hebt een grote opdracht uitgevoerd, maar de klant betaalt niet. Zonder bepalingen over betaaltermijnen, rente en incassokosten heb je weinig middelen om hier iets tegen te doen. Dit kan je cashflow ernstig verstoren en ervoor zorgen dat je financiële planning in de war raakt.
Ook op het gebied van aansprakelijkheid kun je flink in de problemen komen. Wat als een klant stelt dat jouw advies financiële schade heeft veroorzaakt? Of een door jou geleverd product leidt tot een probleem? Zonder heldere aansprakelijkheidsbeperkingen kun je volledig verantwoordelijk worden gehouden en moet je mogelijk hoge kosten vergoeden. Door dit goed te regelen in je algemene voorwaarden, beperk je deze risico’s aanzienlijk. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen dat je alleen aansprakelijk bent tot een bepaald bedrag of alleen bij aantoonbare nalatigheid.
2. Geen heldere regels over annuleringen en overmacht
Je bent een freelancer en hebt een paar dagen gereserveerd voor een klant. Op het laatste moment haakt de klant af. Zonder annuleringsvoorwaarden heb je geen recht op een vergoeding, terwijl je andere opdrachten hebt moeten weigeren. Dit kan flinke financiële gevolgen hebben, zeker als het om langdurige samenwerkingen gaat.
Overmacht is een ander aspect waar veel ondernemers niet bij stilstaan. Stel, je raakt ziek of een belangrijk systeem werkt niet meer, waardoor je je verplichtingen niet kunt nakomen. Zonder een goede overmachtsclausule kan een klant naleving eisen of zelfs een schadevergoeding claimen. Het is essentieel dat je algemene voorwaarden deze situaties goed dekken. Door een duidelijke overmachtsclausule op te nemen, kun je voorkomen dat je verantwoordelijk wordt gehouden voor onvoorziene omstandigheden waar je geen invloed op hebt.
3. Geen juridische bescherming bij conflicten
Zakelijke relaties verlopen niet altijd vlekkeloos. Een klant kan ontevreden zijn of een andere interpretatie hebben van de gemaakte afspraken. Als je geen duidelijke geschillenregeling in je voorwaarden hebt, kan dit leiden tot langdurige en dure juridische procedures. Een heldere geschillenregeling kan veel ellende voorkomen en de drempel om samen tot een oplossing te komen verlagen.

Bijvoorbeeld: een klant is het niet eens met de kwaliteit van je werk en weigert te betalen. Jij vindt dat je aan de afspraken hebt voldaan. Zonder een sterke juridische basis kan het lastig zijn om je recht te halen. Door een geschillenregeling op te nemen, bepaal je bijvoorbeeld dat conflicten eerst via mediation worden opgelost, in plaats van direct naar de rechter te stappen. Dit bespaart vaak veel tijd en geld.
Een ander veelvoorkomend probleem is dat ondernemers niet specificeren welk recht van toepassing is. Als je klanten in het buitenland hebt, kan dit tot ingewikkelde juridische situaties leiden. Door in je algemene voorwaarden aan te geven welk recht van toepassing is en welke rechtbank bevoegd is, voorkom je onverwachte juridische problemen.
Zorg dat je voorwaarden kloppen
Veel ondernemers zien algemene voorwaarden als een formaliteit, maar missers met algemene voorwaarden kunnen juist veel problemen veroorzaken. Ze zijn een krachtig middel om risico’s te voorkomen. Heb je ze al een tijd niet meer bekeken? Of twijfel je of ze nog aansluiten bij je business? Laat ze dan controleren of opstellen door een jurist. Zo weet je zeker dat je juridisch goed beschermd bent en voorkom je vervelende verrassingen in de toekomst.
Door hier nu tijd in te investeren, bespaar je later mogelijk hoge kosten en veel stress. Zorg ervoor dat je voorwaarden up-to-date zijn en passen bij de manier waarop jij onderneemt!
Lees ook de andere informatieve blogs over juridische kwesties voor ondernemers.